Sukces Stowarzyszenia na konkursie kulinarnym

W sobotę 19 listopada br., w Domu Kultury w Maleniskach odbyła się szósta edycja konkursu przetworów tradycyjnych z powiatu jarosławskiego „Z Babcinej Spiżarni”. Do konkursu zakwalifikowanych zostało 15 kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, w tym Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Tuligłów, które przygotowały przetwory zimowe z owoców, warzyw, mięsa i grzybów oraz nalewki.

 Pan Marian Mazurek odbiera nagrodę 

Konkurs został zorganizowany przez Powiatową Radę Kół Gospodyń Wiejskich w Jarosławiu, Starostwo Powiatowe w Jarosławiu, Urząd Gminy Pawłosiów, Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie „Z Tradycją w Nowoczesność” w Pawłosiowie oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Maleniskach.

Stowarzyszenie przygotowało wiele tradycyjnych przetworów, między innymi: rydze marynowane, borowiki marynowane, grzyby w przecierze pomidorowym, ogórki kiszone, sałatkę wielowarzywną, sałatkę z cukinii, pomidorki koktajlowe, paprykę marynowaną, kompot z brzoskwiń, kompot z czereśni, dżem z dyni z jabłkiem, dżem z dyni z dodatkiem cytryny, dżem truskawkowy, dżem borówkowy, dżem z jeżyn i malin, sok z malin, sok z jeżyn i sok wiśniowy.

Na konkurs zgłoszone zostały: w kategorii mięso – królik w śmietanie, w kategorii grzyby – grzyby kiszone oraz w kategorii owoce i warzywa – nalewka z czereśni. Komisja doceniła produkt przygotowany przez sołtysa Tuligłów pana Mariana Mazurka, tj. królika w śmietanie i przyznała Stowarzyszeniu nagrodę główną w kategorii mięsa.

To wielki sukces Stowarzyszenia, gdyż na konkurs przywieziono wyborne potrawy z całego powiatu, które zachwycały smakiem, zapachem i wyglądem. Impreza była świetną okazją do propagowania polskiej tradycji kulinarnej oraz do zaprezentowania szerokiej społeczności kuchni regionalnej powiatu jarosławskiego. Dała również możliwość wymiany doświadczeń, nawiązania współpracy i budowania więzi miedzy lokalnymi organizacjami.