Na kartach książki

Podtrzymywanie lokalnych tradycji, upowszechnianie historii Tuligłów, promowanie tradycyjnej kuchni, to część z wielu celów statutowych Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Tuligłów. Systematyczny udział w imprezach promujących lokalne produkty żywnościowe, organizowane przez różne instytucje i organizacje powoduje, że w wielu miejscach dostrzeżona zostaje nasza organizacja.

 

Przykładem tego jest udział w konkursach „Z Babcinej spiżarni”, promujących  tradycyjne przetwory powiatu jarosławskiego. Podczas jednego z takich konkursów zauważony został przepis na „Królika w śmietanie” według receptury pana Mariana Mazurka, członka Stowarzyszenia. Ten właśnie przepis znalazł się w książce „Smaki ziemi jarosławskiej. Historia miejsca i tradycje dawnych lat”.

Wzmianka o Stowarzyszeniu pojawiła się również w ogólnopolskiej telewizji, w programie „Agrobiznes”. Miało to miejsce dzięki promocji wspomnianej wyżej książki.

http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/23012019-1215/40685957